Saklıkent Kanyonu
Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde ve 18 km uzunluğunda olan Saklıkent Kanyonu, 1996 yılında bölgenin milli park ilan edilmesini sağlamış bir doğa harikası. Sarp ve derin kanyon oluşumu, uzunluğu ile Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın üçüncü kanyonu sayılıyor. Kaş’a 63 km uzaklıkta olan kanyona, 1 saatlik araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Özellikle yazın sıcağından Kaş’ta bunalanlar buz gibi sularda serinleme şansını değerlendirmeliler. Saklıkent’i görmek için Kaş’tan hareket eden safari turlarına katılabilirsiniz. Kendiniz gidip bol bol vakit geçirmek isterseniz Kaş otogardan kalkan minibüslere binebilirsiniz.
Kanyonun kalkerli(kireç taşı) arazisi yüzyıllar içinde suyun aşındırması ile oldukça etkileyici bir görüntüye bürünmüş. Kanyonun bazı bölümlerinde doğanın güzelliğine hayran kalacaksınız. 1988 yılında yerli bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilen kanyona giriş ücreti 8 TL.
Kanyonun girişinde akan dere boyunca bir süre yürüdükten sonra duvara sabitlenmiş 200 mt. uzunluğundaki ahşap iskeleler üzerinde ilerliyorsunuz. Sonrasında dondurucu kaynak suyuna belinize kadar girerek geçmeniz gereken bir bölüm var. Burası çocuklar ve yaşlılar için çok uygun olmayabilir. En zorlu kısım burası, bir halatı tutunarak yürüyebiliyorsunuz. Bundan sonra kanyonun iç bölümlerine doğru 1 km boyunca yürüyüş yapabiliyorsunuz. Yazın suyun derinliği en fazla diz hizasında oluyor. Yol boyunca bazı kayaları kaplayan kil ile vücudunuza maske yapabilir, kayalardan sızan içme suyunu içebilirsiniz.
Kendinizi akan suya bırakarak, tamamen kontrolsüz bir şekilde suyun sizi sürüklemesine izin vermeye body rafting deniliyor. Kanyonun girişinde ufak bir bölümde kısa bir body rafting yapabilirsiniz.
Su kenarına kurulmuş restoranlarda yerde oturulan sedir düzeni kurulu. Bu yer sofralarında çeşit çeşit gözleme, alabalık, çoban kavurma gibi yöresel yiyecekleri yiyebilirsiniz.
Yanınıza almayı unutmayın:
Islanabileceğiniz için yedek kıyafet ile gitmekte fayda var. Terlikle yürümek mümkün değil, kaymayan kapalı lastik ayakkabı ya da deniz ayakkabısı en ideali. Telefon, cüzdan gibi ıslanmasını istemediğin eşyalarınızı koymak için su geçirmeyen poşetlere ihtiyacınız olacak.
Kanyonda yapabileceğiniz çeşitli aktiviteler de bulunuyor:
Rafting
Kanyon boyunca akan çay rafting için çok uygun. Özellikle rafting yapmak için gelen çok sayıda yabancı turist oluyor buraya. Suyun derinliği ve akıntı gücü çok fazla olmadığı için kolay bir rafting alanı sayılıyor. Rafting için 3 parkur belirlenmiş. 45 dakika, 1,5 saat ve 3 saatlik parkurları profesyonel rehberler ile tamamlıyorsunuz. Hepsi çamur banyosuna da uğruyorlar.
Trekking
Yürüyüş için 16 km ve 14,5 km uzunluğunda iki ayrı rota belirlenmiş. Yol üzerinde antik kalıntılara da rastlıyorsunuz. Sunset tura katılarak gün batımında kanyonu tepeden seyretmenin keyfini de tadabilirsiniz.
Zipline, bungee jumping burada yapabileceğiniz diğer aktiviteler.